Deel dit artikel:

Deel dit artikel:

Over Roosendaal

We hebben een regenboogzebrapad in Roosendaal! ️‍

11 October 2017

11 October 2017 | Over Roosendaal | Door: Redactie

Heb jij ‘m al gespot? Vandaag, 11 oktober, is het internationale ‘Coming out day’ en is het regenboogzebrapad officieel geopend door wethouder Cees Lok. Door middel van dit gekleurde zebrapad draagt Roosendaal bij aan de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse mensen (LHBTI-ers).

Regenboogzebrapad Roosendaal

Nu wil je vast weten waar het regenboogzebrapad te vinden is. Het regenboogpad of gaybrapad ligt op het kruispunt Burgemeester Freijterslaan – Laan van Brabant, vlakbij het busstation en winkelcentrum De Roselaar. Deze locatie is gekozen omdat dit kruispunt goed zichtbaar is voor automobilisten die Roosendaal binnenkomen. Ook fietsers en voetgangers komen dit regenboogpad tegen op hun weg van en naar het centrum.

Verkeersregels

Let wel op dat de regels van het reguliere zebrapad niet voor dit regenboogzebrapad gelden. Simpelweg omdat het regenboogpad niet zwart-wit is. Volgens de wet heb je dus geen voorrang als je over dit regenboogpad loopt. Ook dit is een reden waarom het kruispunt is gekozen. Het oversteken is hier namelijk toch al geregeld met verkeerslichten. Zo blijft het oversteken veilig.

Roosendaals initiatief

Het idee om een regenboogpad in Roosendaal te maken, is een initiatief van het Roosendaalse raadslid Alex Raggers. Hij zette zich hiervoor in door een motie in te dienen voor dit onderwerp. Deze motie werd op 13 juli jl. unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier uitvoering aan gegeven.

Coming out day

Wereldwijd is het op 11 oktober ‘Coming out day’. Deze dag is gecreëerd door Rob Eichberg en Jean O’Leary als gevolg van de 500.000 personenmars in Washington DC voor Lesbische en Homoseksuele rechten. Deze mars was genoeg om deze dag in te luiden, de dag die alle LHBTI-ers en hun bondgenoten aanmoedigt om trots te zijn op wie ze zijn en om te vechten voor een ‘gelijker’ morgen. In meerdere steden in Nederland, zoals Leiden en Apeldoorn, maar ook in het buitenland is (of komt) uit solidariteit een regenboogpad.