Deel dit artikel:

Deel dit artikel:

carnaval in roosendaal 2020
Evenementen

Lees hier alles over carnaval in Roosendaal 2020!

13 februari 2020

13 februari 2020 | Evenementen | Door: Redactie

Eej Tullepetaon! Op dit blog moet je zijn als echte liefhebber van carnaval in Roosendaal. Het carnavalsfeest in Roosendaal vindt plaats van donderdag 20 februari 2020 tot en met dinsdag 25 februari 2020! Dat betekent weer volop feest en vertier in onze binnenstad. Maar zoals jullie weten begint het carnavalseizoen al veel eerder en grijpen we alle mogelijke momenten aan om alvast in de stemming te komen. Wij hebben alles rondom carnaval in Roosendaal voor jou op een rijtje gezet. Zo mis jij helemaal niks van het leukste feest van het jaar! Lees hier alles over:

Motto carnaval in Roosendaal 2020: Draai ‘t mar om!

Roosendaal ruilt elk jaar voor vijf dagen haar naam in voor Tullepetaonestad. Vanaf dat moment is niet de burgemeester, maar de Roosendaalse Hoogheid de baas van Roosendaal. Er gelden dan even minder regels, maar regel 1 moge duidelijk zijn: ‘we doen wir zot!’

Dit was het eerste motto van Stichting Carnaval Roosendaal in 1958. Sinds dien vieren we dus niet alleen carnaval onder een andere naam, maar ook onder een bepaald motto. In 2018 stond alles in het teken van ‘Da’s m’n stadje’ en dit jaar stond het motto ‘A’k jou nie aar’ centraal tijdens carnaval in Roosendaal. Op 5 maart 2019 is het nieuwe motto bekend gemaakt en weten we allemaal waar we aan toe zijn tijdens carnaval in Roosendaal 2020: ‘Draai ’t mar om’.

Het motto is vaak een uitspraak die welbekend is in Roosendaal óf een thema dat inspeelt op het moment. Het motto van dit jaar heeft betrekking op het jaartal. Draai 2020 maar ‘ns om: dan staat er hetzelfde! Maar het motto speelt ook in op de tradities van carnaval in Tullepetaonestad. Elke Tullepetaon draait om de Oogeid heen. Wanneer de Oogeid de stadssleutel uitgereikt krijgt van de nieuwe Roosendaalse burgemeester, worden de rollen omgedraaid. In 2020 draaien we ’t hillemaol om!

(Uit)eten tijdens carnaval in Roosendaal

Zeker niet onbelangrijk: goed eten tijdens carnaval. En dat komt goed uit, want verschillende Tullepetaonse restaurants zijn met carnaval gewoon geopend voor het feestend publiek. Je kunt kiezen voor de snelle hap op de Markt, maar je kunt er natuurlijk ook een feestje van maken. Want na al dat bier kun je wel weer een goede bodem gebruiken voor een nieuwe lading. Veel restaurants dopen de toko éénmalig om tot feestcafé tijdens carnaval in Roosendaal. Hieronder vind je een greep uit de restaurants die wel gewoon geopend zijn én iets leuks ter ere van carnaval organiseren.

Los Latinos

Los Latinos is een Argentijns grillrestaurant in de Raadhuisstraat. Je hoeft dus niet ver te gaan voor een dinerbreak. Los Latinos is bijna 365 dagen per jaar geopend en dus ook tijdens carnaval. Het leuke is dat het personeel er alles aan doet om de feeststemming van de binnenstad door te voeren in het restaurant. Zo vind je er volop versiering én is het personeel gepast gekleed.

t’ Paviljoen

Het meest opvallende gebouw in het centrum van Roosendaal heeft een gezellige lunchroom dat ook graag aan het feestgedruis meedoet. Op vrijdagavond is ‘t Paviljoen, zoals gewoonlijk extra open als lunchroom. Maar ook op zaterdagavond kun je er gebruikmaken van een speciaal carnavalsmenu. Na de optocht kun je lekker smullen van bijvoorbeeld een hamburger, stoofvlees of kipsaté met friet. Zelfs de vegetariërs kunnen hier gewoon terecht tijdens carnavalszaterdag, zoals je gewend bent van ‘t Paviljoen.

Proeflokaal diVers

Proeflokaal diVers in de Raadhuisstraat heeft een leuke actie tijdens carnaval: onbeperkt stamppot eten voor 15 euro per persoon. Brabantser wordt het niet. Je kunt kiezen uit verschillende soorten stamppot, zoals boerenkool- of peejenstamp (mee lekker veul juin). Ideaal voor grote groepen die een goede bodem willen leggen!

Restaurant Sistermans

Tegenover het station vind je Restaurant Sistermans. Hier kun je het hele jaar door genieten van culinaire hoogstandjes. Ook tijdens carnaval zetten zij hun beste beentje voor om jou te voorzien van een diner om niet snel te vergeten. Op dinsdag 25 februari komt de prins zelfs eten bij Restaurant Sistermans. Kinderen die de kleurplaat van Stichting Carnaval Roosendaal hebben ingekleurd en ingeleverd maken zelfs kans om samen met de prins mee te eten!

Zeeën van tijd

Tijdens carnaval kijken we niet naar de tijd. Toch moet je af en toe tijd nemen om goed te eten. Dat kan tijdens carnaval bij Zeeën van Tijd. Speciaal tijdens carnaval serveren zij een snelle maar gezonde stamppot of fish en chips.

eten tijdens carnaval in roosendaal

Tom’s Diner

De enige echte Amerikaanse diner mag natuurlijk niet ontbreken. Tijdens carnaval organiseert Tom’s Diner namelijk jaarlijks Kane vor Tullepetaone. Dat betekent een speciaal menu met lekkere en snelle gerechten. En helemaal mooi: je kunt betalen met Neutbonnen! Houd de Facebookpagina van Tom’s Diner in de gaten voor het laatste nieuws over het carnavalsmenu.

Hoogtepunten tijdens carnaval in Roosendaal 2020

Carnaval betekent iedere dag reden voor een feestje. Je kunt van 20 februari tot en met 25 februari bij zo’n beetje elk café in de stad terecht voor een dansje en een drankje. Maar naast het standaard carnavalsfeest kennen we in Roosendaal ook een hoop extra activiteiten en elementen die carnaval in Roosendaal écht eigen maken.

Neutbon

Misschien wel het belangrijkste element van carnaval in Roosendaal: de Neutbon. Dit is hét betaalmiddel voor al jouw bier, wijn, frisjes en andere lekkernijen in de gehele binnenstad. De Neutbon van 2020 is ontworpen door kunstenares Yvonne Telleman met een kleine touch van Sebastian Kunst. Je koopt je Neutbonnen bij alle deelnemende horeca in de stad tijdens en even voor carnaval. Een strip Neutbonnen kost in Roosendaal tijdens carnaval in 2020, 25 euro voor 11 bonnen.

carnaval in roosendaal 2020

 

Kwakkelkraant

De Kwakkelkraant is hét nieuwsbulletin van Tullepetaonestad. De Kwakkelkraant bevat alle informatie over carnaval in Roosendaal in 2020. De verspreiding van de Kwakkelkrant vindt plaats op zaterdag 1 februari 2020. Tijdens de verspreiding wordt ook een collecte gehouden voor het Roosendaals carnaval en alle activiteiten die daarbij horen. Vorig jaar werd er maar liefst 15.000 euro opgehaald! Roosendaal loves ❤️ carnaval!

Tullepetrein

De Tullepetrein bestaat sinds 2019 in Roosendaal. Dit treintje is in eerste instantie gemaakt om vrolijk door Tullepetaonestad te kachelen tijdens carnaval en om feestvierders te vervoeren. Helaas kon het oorspronkelijke plan van de Tullepetrein niet doorgaan in 2019 in verband met vergunningen die ontbraken. Stichting Carnaval Roosendaal, Stichting Tullepetrein, de politie en de gemeente Roosendaal hebben gelukkig mogelijk kunnen maken dat de Tullepetrein dit jaar wel te bewonderen en te gebruiken is!

D’n ellufde van d’n ellufde

11 november, ook wel d’n ellufde van d’n ellufde is dé start van het carnavalsseizoen. Wat merken we daar van als Tullepetaone? Nou, alvast lekker in de stemming komen met de leukste feestjes op maandag 11 november 2019. Bijna alle horeca in de hele binnenstad zijn dan geopend tot in de late uurtjes! Daarnaast kun je weer terecht in de Kwakkelkooi voor het jaarlijkse liedjesfestival van de Tullepetaonse kapellen. Check alle evenementen in onze 11-11 special.

Tullepetaons Klûnen

Overgewaaid vanuit het verre Friesland: klûnen. Dit woord betekent niets meer of niets minder dan ‘lopen op schaatsen’. Niet erg comfortabel, maar het geeft wel erg veel vertier.

In Brabant kennen we klûnen vooral vanuit Breda, waar klûnen al jarenlang een begrip is in de aanloop naar carnaval. In 2019 vond ook de eerste editie in Roosendaal plaats: Tullepetaons klûnen. En met succes, want de stempelkaarten waren binnen no-time uitverkocht!

In plaats van schaatsen, trek je jouw leukste carnavalsoutfit aan. Verder is het principe hetzelfde als het Friese klûnen: je klûnt van café naar café. Bij elk deelnemend café ontvang je een stempel. Heb je aan het einde van je klûntocht alle kruisjes? Dan ontvang jij het enige echte Tullepetaons klûnkruisje!

Carnaval in roosendaal klunen

Let op: om deel te nemen, moet je in het bezit zijn van een stempelkaart. Deze zijn vanaf eind 2019 of begin 2020 te koop. Geen stempelkaart? Dan maak je helaas geen kans op het felbegeerde klûnkruisje. Maar geen paniek, je hebt nog steeds alle reden om gezellig feest te komen vieren in de stad. Inmiddels hebben al ruim 2.000 Tullepetaone interesse in het Facebook evenement van de organisatie.

Tullepetaons klûnen vindt plaats op zondag 26 januari 2020, 4 weken voor carnaval. De Klûnkaarten gaan in de verkoop op zondag 15 december!

carnaval in roosendaal tullepetaons klunen

Priense Swaree

Het Priense Swaree vindt in 2020 plaats op 8 februari. Voor veel Tullepetaone is dit dé aftrap van carnaval in Roosendaal. Op Priense Swaree in Theater de Kring, ookwel de Kwakkelkooi tijdens carnaval, dragen de Tullepetaonen leuke dans- en zangacts op aan de Hoogheid en zijn gevolg. Aanvullend aan de avondvoorstelling vindt ook het Priensebal plaats. De kaartverkoop voor het Priense Swaree is traditiegetrouw in de Kwakkelkooi op zaterdag 18 januari.

Pré carnaval in Roosendaal

Naast het Tullepetaons klûnen en Priense Swaree warmen we in de weekenden voor carnaval alvast op voor het echte carnaval. Ga je uit in Roosendaal in de twee weekenden voor carnaval? Sta dan zeker niet raar te kijken als de Roosendaalse cafés al vol verklede Tullepetaone staan. Wil jij zo vlak voor de carnaval ook helemaal in de stemming komen? Luister dan hier de nieuwste hits en de vaste carnavalskrakers!

Optocht

Eén van de drukbezochtste dagen tijdens carnaval in Roosendaal is de zaterdag. Dan vindt namelijk de optocht plaats. Kort voor de optocht vindt het ontvangst van de Hoogheid plaats op het station, waarna hij op de Markt de sleutel krijgt overgedragen van de Burgemeester. Aansluitend vangt de optocht aan om 13:11 uur. Via de Stationsstraat, Markt, Raadhuisstraat, Burgerhoutsestraat, Boulevard, Molenstraat en Bloemenmarkt, finisht de optocht op de Markt. En ook daarna blijft het nog lang onrustig in Tullepetaonestad!

Carnaval in roosendaal 2019 optocht

Otobusrellie

Een welbekend begrip is de Otobusrellie op zondag. Ook hiervoor geldt dat je in het bezit moet zijn van kaarten. De kaartverkoop is op vrijdag 7 februari en vindt plaats in de Raatskelder. Vanwege de populariteit wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want ze vliegen de deur uit. Ben je in het bezit van een kaartje? Dan kun je mee met de bus en dans je van café naar café met alle andere Tullepetaone.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wat was het weer geweldig en gezellig. #otobusrellie #leut #plezier #bier #carnaval

Een bericht gedeeld door Ivo van ommeren (@ivo295) op

Leutmart

De Leutmart vindt al jaren plaats op maandag. Vanaf 13:11 uur is de Markt één grote handelsplaats. Naast leuke kraampjes waar je al voor 1 euro prullen en praal koopt, zijn er ook tal van leuke activiteiten én lekkernijen voor de kleinste Tullepetaone. De Leutmart wordt natuurlijk feestelijk geopend door de Hoogheid, de Nar en de Sjampetter.

Kiendermiddag

De Kiendermiddag bestaat uit een spannend en leuk toneelstuk op de Markt met hoofdrollen voor De Hoogheid, de Nar en de Sjampetter. Ook wordt ieder jaar weer opnieuw het Kiendermiddaglied luidkeels meegezongen.

Aansluitend aan de Kiendermiddag vindt ook de Kienderoptocht plaats. Waar het op zaterdag de beurt is aan de volwassenen en carnavalsverenigingen, kunnen alle kinderen meelopen op dinsdag tijdens carnaval in Roosendaal met hun eigen wagentjes.

carnaval in roosendaal 2019 kiendermiddag kienderoptocht

Sluitingsceremonie

Helaas, aan al het moois komt een einde. Ook aan carnaval in Roosendaal. Met een lach en een traan sluiten we carnaval af op dinsdagavond om 23:11 uur met spectaculaire acts en dansende Tullepetaone op de Markt. Aan het eind leveren de Hoogheid en zijn gevolg hun waardigheden in en is Tullepetaonestad tot 11 november weer Roosendaal. Wel wordt dan alvast het motto voor 2021 bekend gemaakt. Daar kunnen we dan een jaar naar uitleven!

Draai 't mar om!

- Motto Tullepetaonestad 2020

carnaval in roosendaal 2019 cafés markt

Programma carnaval in Roosendaal 2020 in het kort

Tullepetaonestad heeft tal van activiteiten tijdens carnaval. Te veel om op te noemen zelfs. Op elke hoek en in ieder gat zal het feest zijn. Hieronder vind je in het kort de grootste evenementen tijdens carnaval in Roosendaal. Zodra de ontbrekende data bekend zijn, lees je het hier direct terug. Wil je echt helemaal niets missen? Check dan de agenda van Stichting Carnaval Roosendaal.

 • Maandag 11 november 2019: Ellufde van d’n Ellufde in de hele binnenstad
 • Zaterdag 18 januari 2020: kaartverkoop Priense Swaree in de Kwakkelkooi
 • Zondag 26 januari 2020 van 13:11 uur tot 20:11 uur: Tullepetaons klûnen door de hele binnenstad
 • Zaterdag 1 februari 2020: verspreiding Kwakkelkrant door heel Tullepetaonestad
 • Vrijdag 7 februari 2020: kaartverkoop Otobusrellie in de Raatskelder
 • Zaterdag 8 februari 2020 om 13:44 uur en 19:44 uur: Priense Swaree in de Kwakkelkooi
 • Zaterdag 8 februari 2020 om 23:11 uur: Priensebal in de Kwakkelkooi
 • Vrijdag 14 t/m zondag 16 februari 2020: Pré carnaval in heel Tullepetaonestad
 • Zaterdag 22 februari 2020 om 12:55 uur: sleuteluitreiking aan de Hoogheid op de Markt
 • Zaterdag 22 februari 2020 om 13:11 uur: start optocht door Roosendaal
 • Zondag 23 februari 2020 om 13:11 uur: start Otobusrellie door Roosendaal
 • Maandag 24 februari 2020 van 13:11 uur tot 17:00 uur: Leutmart op de Markt
 • Dinsdag 25 februari 2020 om 14:00 uur: Kiendermiddag op de Markt
 • Dinsdag 25 februari 2020 om 14:00 uur: Kienderoptocht door Roosendaal
 • Dinsdag 25 februari 2020 om 23:11 uur: sluitingsceremonie op de Markt

Tullepetaonen op Facebook

We hebben er allemaal zin in. Dat blijkt ook op Facebook. In het evenement Carnaval in Tullepetaonestad zijn al ruim 4 duizend Tullepetaone geïnteresseerd. Sta jij ook al op aanwezig?

Wil je helemaal carnavalproof de show stelen op Facebook? Maak dan gebruik van het ROOS24 carnaval in Tullepetaonestad profielfotokader. Je kunt het kader hier aan je profielfoto toevoegen.

Carnaval in Roosendaal Tullepetaon Facebook kader

🎨 Credits: Etoi.nl 

Houdoe en bedankt!

Met deze overvloed aan info op zak hoef je je geen moment te vervelen tijdens carnaval in Roosendaal. Trommel alvast al je vrienden en familie op voor het leukste feestje van het jaar, want voor je het weet, is het zover!