Deel dit artikel:

Deel dit artikel:

Evenementen

Alles over carnaval in Roosendaal 2022!

17 februari 2021

17 februari 2021 | Evenementen | Door: Redactie

Eej Tullepetaon! Carnaval in Roosendaal is natuurlijk het leukste feestje van het jaar, zelfs in 2021. Maar in 2022 slaan we in Tullepetaonestad kei hard terug! Want wij Tullepetaone komen van goej uize en weten er altijd een top carnaval van te maken. In dit overzicht lees je alles over carnaval in Roosendaal en natuurlijk de nieuwste updates over carnaval in 2022! 

Motto carnaval in Roosendaal 2022:  ‘Van goej uize’

Roosendaal ruilt elk jaar voor vijf dagen haar naam in voor Tullepetaonestad. Vanaf dat moment is niet de burgemeester, maar de Roosendaalse Hoogheid de baas van Roosendaal. Er gelden dan even minder regels, maar regel 1 moge duidelijk zijn: ‘we doen wir zot!’

Dit was het eerste motto van Stichting Carnaval Roosendaal in 1958. Sinds dien vieren we dus niet alleen carnaval onder een andere naam, maar ook onder een bepaald motto. In 2019 stond alles in het teken van ‘A’k jou nie aar’  en in 2020 stond ‘Draai ’t mar om’ centraal tijdens carnaval in Roosendaal. Afgelopen jaar, in 2021, was dat natuurlijk ‘Wat d’n Optreje’. Op 16 februari 2021 was het hoge woord eruit en is het nieuwe motto bekend gemaakt en weten we allemaal waar we aan toe zijn tijdens carnaval in Roosendaal 2022. Namelijk, van goej uize komme!

‘Van goej uize’ is het motto van carnaval in Roosendaal 2022!

Het motto is vaak een uitspraak die welbekend is in Roosendaal óf een thema dat inspeelt op het moment. Het motto van 2022 heeft, zoals sommigen doen vermoeden, geen betrekking op 2021 en dat we carnaval thuis hebben gevierd. Wij Tullepetaone komen nou eenmaal van goej uize en weten als geen ander hoe je carnaval viert!

Hoogtepunten tijdens carnaval in Roosendaal

Carnaval in Roosendaal betekent feest, feest en nog eens feest. Dat houdt in dat je van vrijdag 25 februari 2022 tot en met dinsdag 1 maart 2022 bij zo’n beetje elk café in de stad kunt hossen, hallen, zeulen en drinken. Bij sommige café’s begint het Leutfeest zelfs al op donderdag! Carnaval in Roosendaal staat bekend om de typische Brabantse gezelligheid, maar we hebben natuurlijk ook onze eigen tradities en activiteiten. Hier vind je alles wat carnaval in Roosendaal ons eigen maakt.

Neutbon

Misschien wel het belangrijkste element van carnaval in Roosendaal: de Neutbon. Dit is hét betaalmiddel voor al jouw bier, wijn, frisjes en andere lekkernijen in de gehele binnenstad. De Neutbon van 2020 was ontworpen door kunstenares Yvonne Telleman met een kleine touch van Sebastian Kunst.  In 2021 waren er helaas geen Neutbonnen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de Neutbonnen in 2022 weer over de toonbank zullen gaan als warme broodjes. Je koopt je Neutbonnen bij alle deelnemende horeca in de stad tijdens en even voor carnaval. Een stripke Neutbonnen kostte in Roosendaal tijdens carnaval in 2020, 25 euro voor 11 bonnen.

carnaval in roosendaal 2020

Kwakkelkraant

De Kwakkelkraant is hét nieuwsbulletin van Tullepetaonestad. De Kwakkelkraant bevat alle informatie over carnaval in Roosendaal. Tijdens de verspreiding wordt ook altijd een collecte gehouden voor het Roosendaals carnaval en alle activiteiten die daarbij horen. Jaarlijkst wordt er zo’n 15.000 euro opgehaald! Roosendaal loves ❤️carnaval!

Tullepetrein

De Tullepetrein bestaat sinds 2019 in Roosendaal. Dit treintje is in eerste instantie gemaakt om vrolijk door Tullepetaonestad te kachelen tijdens carnaval en om feestvierders te vervoeren. Helaas kon het oorspronkelijke plan van de Tullepetrein niet doorgaan in 2019 in verband met vergunningen die ontbraken. Stichting Carnaval Roosendaal, Stichting Tullepetrein, de politie en de gemeente Roosendaal hebben gelukkig mogelijk kunnen maken dat de Tullepetrein in 2020 wel te bewonderen en te gebruiken was. Zien we de Tullepetrein ook in 2022 weer terug? We gaan het meemaken!

D’n ellufde van d’n ellufde

11 november, ook wel d’n ellufde van d’n ellufde is dé start van het carnavalsseizoen. Wat merken we daar van als Tullepetaone? Nou, alvast lekker in de stemming komen met de leukste feestjes op donderdag 11 november 2021. Bijna alle horeca in de hele binnenstad zijn dan geopend tot in de late uurtjes! Tip van de redactie: vraag vrijdag de 12e maar lekker vrij, zodat jij goed kunt uitbrakken tijdens een lang weekend na 11 november!

Tullepetaons Klûnen

Overgewaaid vanuit het verre Friesland: klûnen. Dit woord betekent niets meer of niets minder dan ‘lopen op schaatsen’. Niet erg comfortabel, maar het geeft wel erg veel vertier. In Brabant kennen we klûnen vooral vanuit Breda, waar klûnen al jarenlang een begrip is in de aanloop naar carnaval. In 2019 vond ook de eerste editie in Roosendaal plaats: Tullepetaons klûnen. En met succes, want de stempelkaarten waren binnen no-time uitverkocht! In 2020 was de 2e editie al net zo’n groot succes. Helaas giet de Tullepetaonse klûntocht in 2021 nit oan. Maar in 2022 geldt nieuw jaar, nieuwe kansen! Noteer daarom zondag 30 januari 2022 in je agenda!

In plaats van schaatsen, trek je jouw leukste carnavalsoutfit aan. Verder is het principe hetzelfde als het Friese klûnen: je klûnt van café naar café. Bij elk deelnemend café ontvang je een stempel. Heb je aan het einde van je klûntocht alle kruisjes? Dan ontvang jij het enige echte Tullepetaons klûnkruisje!

Carnaval in roosendaal klunen

Let op: om deel te nemen, moet je in het bezit zijn van een stempelkaart. Deze zijn vanaf eind 2021 of begin 2021 te koop. Geen stempelkaart? Dan maak je helaas geen kans op het felbegeerde klûnkruisje. Maar geen paniek, je hebt nog steeds alle reden om gezellig feest te komen vieren in de stad. Inmiddels hebben al ruim 2.000 Tullepetaone interesse in het Facebook evenement van de organisatie.

carnaval in roosendaal tullepetaons klunen

Priense Swaree

Het Priense Swaree vond in 2021 plaats ‘achter het doek’. In 2022 staat weer een traditionele Priense Swaree op ‘t programma. Voor veel Tullepetaone is dit dé aftrap van carnaval in Roosendaal. Op Priense Swaree in Theater de Kring, ookwel de Kwakkelkooi tijdens carnaval, dragen de Tullepetaonen leuke dans- en zangacts op aan de Hoogheid en zijn gevolg. Aanvullend aan de avondvoorstelling vindt ook het Priensebal plaats. De kaartverkoop voor het Priense Swaree is traditiegetrouw ook in de Kwakkelkooi. Zodra de data bekend zijn, lees je het hier!

Pré carnaval in Roosendaal

Naast het Tullepetaons klûnen en Priense Swaree warmen we in de weekenden voor carnaval normaal gesproken alvast op voor het echte carnaval. Ga je in de normale omstandigheden dan ook uit in Roosendaal in de twee weekenden voor carnaval? Sta dan zeker niet raar te kijken als de Roosendaalse cafés al vol verklede Tullepetaone staan. Wil je toch lekker in de stemming komen? Luister dan naar de Spotify afspeellijst van ROOS24 met alle bekende en de nieuwste carnavalskrakers!

Optocht

Eén van de drukbezochtste dagen tijdens carnaval in Roosendaal is de zaterdag. Dan vindt namelijk de optocht plaats. Kort voor de optocht vindt het ontvangst van de Hoogheid plaats op het station, waarna hij op de Markt de sleutel krijgt overgedragen van de Burgemeester. Aansluitend vangt de optocht aan om 13:11 uur. Via de Stationsstraat, Markt, Raadhuisstraat, Burgerhoutsestraat, Boulevard, Molenstraat en Bloemenmarkt, finisht de optocht op de Markt. En ook daarna blijft het nog lang onrustig in Tullepetaonestad!

Carnaval in roosendaal 2019 optocht

Otobusrellie

Een welbekend begrip is de Otobusrellie op zondag. Ook hiervoor geldt dat je in het bezit moet zijn van kaarten. De kaartverkoop vindt altijd plaats in de Raatskelder. Vanwege de populariteit wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want ze vliegen de deur uit. Ben je in het bezit van een kaartje? Dan kun je mee met de bus en dans je van café naar café met alle andere Tullepetaone.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wat was het weer geweldig en gezellig. #otobusrellie #leut #plezier #bier #carnaval

Een bericht gedeeld door Ivo van ommeren (@ivo295) op

Leutmart

De Leutmart vindt al jaren plaats op maandag. Vanaf 13:11 uur is de Markt één grote handelsplaats. Naast leuke kraampjes waar je al voor 1 euro prullen en praal koopt, zijn er ook tal van leuke activiteiten én lekkernijen voor de kleinste Tullepetaone. De Leutmart wordt natuurlijk feestelijk geopend door de Hoogheid, de Nar en de Sjampetter.

Kiendermiddag

De Kiendermiddag bestaat uit een spannend en leuk toneelstuk op de Markt met hoofdrollen voor De Hoogheid, de Nar en de Sjampetter. Ook wordt ieder jaar weer opnieuw het Kiendermiddaglied luidkeels meegezongen.

Aansluitend aan de Kiendermiddag vindt ook de Kienderoptocht plaats. Waar het op zaterdag de beurt is aan de volwassenen en carnavalsverenigingen, kunnen alle kinderen meelopen op dinsdag tijdens carnaval in Roosendaal met hun eigen wagentjes.

carnaval in roosendaal 2019 kiendermiddag kienderoptocht

Sluitingsceremonie

Helaas, aan al het moois komt een einde. Ook aan carnaval in Roosendaal. Met een lach en een traan sluiten we carnaval af op dinsdagavond om 23:11 uur met spectaculaire acts en dansende Tullepetaone op de Markt. Aan het eind leveren de Hoogheid en zijn gevolg hun waardigheden in en is Tullepetaonestad tot 11 november weer Roosendaal. Wel wordt dan alvast het motto voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Daar kunnen we dan een jaar naar uitleven!

'Van goej uize'

- Motto Tullepetaonestad 2022

carnaval in roosendaal 2019 cafés markt

Programma carnaval 2022 in Roosendaal in het kort

Om er zeker van te zijn dat je geen enkele activiteit mist, maken wij het je extra gemakkelijk. Hieronder vind je in het kort de grootste evenementen tijdens carnaval in Roosendaal, onder de normale omstandigheden. Wil je echt helemaal niets missen? Check dan de agenda van Stichting Carnaval Roosendaal. Deze agenda wordt uiteraard aangevuld als er meer bekend is.

 

 • Donderdag 11 november 2021: Ellufde van d’n Ellufde in de hele binnenstad
 • Begin 2022: kaartverkoop Priense Swaree in de Kwakkelkooi
 • Zondag 30 januari 2022 van 12:11 uur tot 19:10 uur: Tullepetaons klûnen door de hele binnenstad
 • Twee tot vier weken voor carnaval: verspreiding Kwakkelkrant door heel Tullepetaonestad
 • Twee tot vier weken voor carnaval: kaartverkoop Otobusrellie in de Raatskelder
 • Eén tot twee weken voor carnaval: Priense Swaree in de Kwakkelkooi
 • Aansluitend aan Priense Swaree: Priensebal in de Kwakkelkooi
 • Vrijdag 18 t/m zondag 20 februari 2022: Pré carnaval in heel Tullepetaonestad
 • Zaterdag 26 februari 2022 om 12:55 uur: sleuteluitreiking aan de Hoogheid op de Markt
 • Zaterdag 26 februari 2022 om 13:11 uur: start optocht door Roosendaal
 • Zondag 27 februari 2022 om 13:11 uur: start Otobusrellie door Roosendaal
 • Maandag 28 februari 2022 van 13:11 uur tot 17:00 uur: Leutmart op de Markt
 • Dinsdag 1 maart 2022 om 14:00 uur: Kiendermiddag op de Markt
 • Dinsdag 1 maart 2022 om 14:00 uur: Kienderoptocht door Roosendaal
 • Dinsdag 1 maart 2022 om 23:11 uur: sluitingsceremonie op de Markt

Tullepetaonen op Facebook

We hebben er allemaal zin in, zeker na een fysiek carnavalloos jaar. Dat blijkt ook op Facebook. In het officiele Facebook evenement Carnaval in Tullepetaonestad geven steeds meer Tullepetaone hun aanwezigheid door. Sta jij ook al op aanwezig?

Houdoe en bedankt!

Met dit overvloed aan info op zak hoef je je geen moment te vervelen tijdens carnaval in Roosendaal. Trommel alvast al je vrienden en familie op voor het leukste feestje van het jaar want wij Tullepetaone komme van goej uize!