Deel dit artikel:

Deel dit artikel:

carnaval in roosendaal neutbonnen
Evenementen

Lees hier alles over carnaval in Roosendaal 2019!

23 January 2019

23 January 2019 | Evenementen | Door: Redactie

Eej Tullepetaon! Over een paar weken is het weer zover: carnaval in Roosendaal! Dat betekent van vrijdag 1 maart 2019 tot en met dinsdag 5 maart 2019 weer volop feest en vertier in onze binnenstad. Maar zoals jullie weten is het carnavalseizoen al lang begonnen en grijpen we alle mogelijke momenten aan om alvast in de stemming te komen. Wij hebben alles rondom carnaval in Roosendaal voor jou op een rijtje gezet. Zo mis jij dit jaar helemaal niks van het leukste feest van het jaar! Lees hier alles over:

Carnaval in Roosendaal 2019 optocht

Motto carnaval in Roosendaal 2019: A’k jou nie aar!

Roosendaal ruilt elk jaar voor vijf dagen haar naam in voor Tullepetaonestad. Vanaf dat moment is niet de burgemeester, maar de Roosendaalse Hoogheid de baas van Roosendaal. Er gelden dan even minder regels, maar regel 1 moge duidelijk zijn: ‘we doen wir zot!’

Dit was het eerste motto van Stichting Carnaval Roosendaal in 1958. Sinds dien vieren we dus niet alleen carnaval onder een andere naam, maar ook onder een bepaald motto. In 2017 stond alles in het teken van ‘Alles daanst’ en vorig jaar stond het motto ‘Da’s m’n stadje’ centraal tijdens carnaval in Roosendaal. Op 14 februari van het afgelopen jaar is het nieuwe motto bekend gemaakt en weten we allemaal waar we aan toe zijn tijdens carnaval in 2019: A’k jou nie aar. En daar wordt natuurlijk al volop op ingespeeld!

Het motto is vaak een uitspraak die welbekend is in Roosendaal. Dat is dit jaar niet anders. A’k jou nie aar is onder Tullepetaone een veelgebruikte uitspraak om waardering naar de ander uit te spreken. Alleen maar liefde tijdens carnaval in Roosendaal in 2019! Liefde voor de ander of liefde voor bier natuurlijk. Dat mag je helemaal zelf uitmaken.

Hoogtepunten tijdens carnaval in Roosendaal 2019

Carnaval betekent iedere dag reden voor een feestje. Je kunt van 1 maart tot en met 5 maart bij zo’n beetje elk café in de stad terecht voor een dansje en een drankje. Maar naast het standaard carnavalsfeest kennen we in Roosendaal ook een hoop extra activiteiten en elementen die carnaval in Roosendaal écht eigen maken.

Neutbon

Misschien wel het belangrijkste element van carnaval in Roosendaal: de Neutbon. Dit is hét betaalmiddel voor al jouw bier, wijn, frisjes en andere lekkernijen in de gehele binnenstad. De Neutbon van 2019 is onlangs onthult en komt van kunstenares Peet Quintus. Je koopt je Neutbonnen bij alle deelnemende horeca in de stad tijdens carnaval. Een pakje Neutbonnen kost tijdens carnaval in 2019, 25 euro voor 11 bonnen.

carnaval in roosendaal neutbonnen

Een plaatje niet? Ontwerpster Quintus heeft speciaal van dit ontwerp een olieverfschilderij gemaakt. Dit schilderij kan van jou zijn, want het wordt ten goede van het kindercarnaval in Roosendaal geveild. Hebben? Dat kan! Check de website van Stichting Carnaval Roosendaal en ding mee!

Kwakkelkraant

De Kwakkelkraant is hét nieuwsbulletin van Tullepetaonestad. De Kwakkelkraant bevat alle informatie over carnaval in Roosendaal in 2019. Dit jaar ligt de Kwakkelkraant vanaf 9 februari bij iedereen in Roosendaal op de mat. Tijdens de verspreiding wordt ook een collecte gehouden voor het Roosendaals carnaval en alle activiteiten die daarbij horen. Vorig jaar werd er maar liefst 15.000 euro opgehaald! Roosendaal ❤️ carnaval!

Tullepetrein

De Tullepetrein is nieuw in Roosendaal. Dit treintje is in eerste instantie gemaakt om vrolijk door Tullepetaonestad te kachelen tijdens carnaval en om mensen te vervoeren. Helaas kan het oorspronkelijke plan van de Tullepetrein niet doorgaan in verband met vergunningen die ontbreken. Stichting Carnaval Roosendaal, Stichting Tullepetrein, de politie en de gemeente Roosendaal hebben in goed overleg besloten dat de Tullepetrein wel te bewonderen zal zijn tijdens de optocht. Wie weet keert hij volgend jaar alsnog terug!

Tullepetaons Klûnen

Overgewaaid vanuit het verre Friesland: klûnen. Dit woord betekent niets meer of niets minder dan ‘lopen op schaatsen’. Niet erg comfortabel, maar het geeft wel erg veel vertier.

carnaval in roosendaal 2019 tullepetaons klunen

In Brabant kennen we klûnen vooral vanuit Breda, waar klûnen al jarenlang een begrip is in de aanloop naar carnaval. Dit jaar vindt ook de eerste editie in Roosendaal plaats: Tullepetaons klûnen!

Het Tullepetaons klûnen vindt plaats op zondag 3 februari, precies vier weken voor carnaval. In plaats van schaatsen, trek je jouw leukste carnavalsoutfit aan. Verder is het principe hetzelfde. Je klûnt van café naar café. Bij elk deelnemend café ontvang je een stempel. Er zijn in totaal 13 cafés die deelnemen. Heb je aan het einde van je klûntocht 13 kruisjes? Dan ontvang jij het eerste, enige echte Tullepetaons klûnkruisje!

Let op: om deel te nemen, moet je in het bezit zijn van een stempelkaart. Deze zijn inmiddels helemaal uitverkocht. Geen stempelkaart? Dan maak je helaas geen kans op het felbegeerde klûnkruisje. Maar geen paniek, je hebt nog steeds alle reden om gezellig feest te komen vieren in de stad.

Carnaval in roosendaal 2019 Tullepetaons klunen

Priense Swaree

Het Priense Swaree vindt dit jaar plaats op 16 februari. Voor veel Tullepetaonen is dit dé aftrap van carnaval in Roosendaal. Op Priense Swaree in Theater de Kring, ookwel de Kwakkelkooi tijdens carnaval, dragen de Tullepetaonen leuke dans- en zangacts op aan de Hoogheid en zijn gevolg. Aanvullend aan de avondvoorstelling vindt ook het Priensebal plaats. De kaartverkoop voor het Priense Swaree is op 26 januari.

Optocht

Eén van de drukbezochtste dagen tijdens carnaval in Roosendaal is de zaterdag. Dan vindt namelijk de optocht plaats. Kort voor de optocht vindt het ontvangst van de Hoogheid plaats op het station, waarna hij op de Markt de sleutel krijgt overgedragen van de Burgemeester. Aansluitend vangt de optocht aan om 13:11 uur. Via de Stationsstraat, Markt, Raadhuisstraat, Burgerhoutsestraat, Boulevard, Molenstraat en Bloemenmarkt, finisht de optocht op de Markt. En ook daarna blijft het nog lang onrustig in Tullepetaonestad!

Carnaval in roosendaal 2019 optocht

Otobusrellie

Een welbekend begrip is de Otobusrellie op zondag. Ook hiervoor geldt dat je in het bezit moet zijn van kaarten. Vanwege de populariteit wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want ze vliegen de deur uit. De kaartverkoop vindt plaats op 8 februari. Ben je in het bezit van een kaartje? Dan kun je mee met de bus en dans je van café naar café met alle andere Tullepetaone.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

NOOIT MEER NAAR HUIS! #otobusrellie #wateenfeest #nooitmeernaarhuis #TOPDAG #Carnaval2018

Een bericht gedeeld door live love laugh. (@kellsss92) op

Leutmart

De Leutmart vindt al jaren plaats op maandag. Vanaf 13:11 uur is de Markt één grote handelsplaats. Naast leuke kraampjes waar je al voor 1 euro prullen en praal koopt, zijn er ook tal van leuke activiteiten én lekkernijen voor de kleinste Tullepetaone. De Leutmart wordt natuurlijk feestelijk geopend door de Hoogheid, de Nar en de Sjampetter.

Kiendermiddag

De Kiendermiddag bestaat uit een spannend en leuk toneelstuk op de Markt met hoofdrollen voor De Hoogheid, de Nar en de Sjampetter. Ook wordt ieder jaar weer opnieuw het Kiendermiddaglied luidkeels meegezongen.

Aansluitend aan de Kiendermiddag vindt ook de Kienderoptocht plaats. Waar het op zaterdag de beurt is aan de volwassenen en carnavalsverenigingen, kunnen alle kinderen meelopen op dinsdag tijdens carnaval in Roosendaal met hun eigen wagentjes.

carnaval in roosendaal 2019 kiendermiddag kienderoptocht

Sluitingsceremonie

Helaas, aan al het moois komt een einde. Ook aan carnaval in Roosendaal. Met een lach en een traan sluiten we carnaval af op dinsdagavond om 23:11 uur met spectaculaire acts en dansende Tullepetaone op de Markt. Aan het eind leveren de Hoogheid en zijn gevolg hun waardigheden in en is Tullepetaonestad tot 11 november weer Roosendaal. Wel wordt dan alvast het motto voor 2020 bekend gemaakt. Daar kunnen we dan een jaar naar uitleven!

A'k jou nie aar!

- Motto Tullepetaonestad 2019

carnaval in roosendaal 2019 cafés markt

Programma carnaval in Roosendaal 2019 in het kort

Tullepetaonestad heeft tal van activiteiten tijdens carnaval. Te veel om op te noemen zelfs. Op elke hoek en in ieder gat zal het feest zijn. Hieronder vind je in het kort de grootste evenementen tijdens carnaval in Roosendaal. Wil je echt helemaal niets missen? Check dan de agenda van Stichting Carnaval Roosendaal.

 • Zaterdag 26 januari om 19:11 uur: kaartverkoop Priense Swaree in de Kwakkelkooi
 • Zondag 3 februari van 13:11 uur tot 18:11 uur: Tullepetaons klûnen door de hele binnenstad
 • Vrijdag 8 februari om 20:11 uur: kaartverkoop Otobusrellie in de Raatskelder
 • Zaterdag 9 februari: verspreiding Kwakkelkrant door heel Tullepetaonestad
 • Zaterdag 16 februari om 13:44 uur en 19:44 uur: Priense Swaree in de Kwakkelkooi
 • Zaterdag 16 februari om 23:11 uur: Priensebal in de Kwakkelkooi
 • Vrijdag 22 t/m zondag 24 februari: Pré carnaval in heel Tullepetaonestad
 • Zaterdag 2 maart om 12:55 uur: sleuteluitreiking aan de Hoogheid op de Markt
 • Zaterdag 2 maart om 13:11 uur: start optocht door Roosendaal
 • Zondag 3 maart om 13:11 uur: start Otobusrellie door Roosendaal
 • Maandag 4 maart van 13:11 uur tot 17:00 uur: Leutmart op de Markt
 • Dinsdag 5 maart om 14:00 uur: Kiendermiddag op de Markt
 • Dinsdag 5 maart om 14:00 uur: Kienderoptocht door Roosendaal
 • Dinsdag 5 maart om 23:11 uur: sluitingsceremonie op de Markt

Tullepetaonen op Facebook

We hebben er allemaal zin in. Dat blijkt ook op Facebook. In het evenement Carnaval in Tullepetaonestad hebben binnen een dag meer dan duizend Tullepetaone volmondig toegezegd aanwezig te zullen zijn. Sta jij ook al op aanwezig?

Wil je helemaal carnavalproof de show stelen op Facebook? Maak dan gebruik van het ROOS24 carnaval in Tullepetaonestad profielfotokader. Je kunt het kader hier aan je profielfoto toevoegen.

Carnaval in Roosendaal Tullepetaon Facebook kader

🎨 Credits: Etoi.nl 

Houdoe en bedankt!

Met deze overvloed aan info op zak hoef je je geen moment te vervelen tijdens carnaval in Roosendaal. Trommel alvast al je vrienden en familie op voor het leukste feestje van het jaar, want binnenkort gaan we helemaal los!