Deel dit artikel:

Deel dit artikel:

Evenementen

Carnaval in Roosendaal: waar is dat feestje?!

5 February 2018

5 February 2018 | Evenementen | Door: Redactie

Tullepetaone opgelet! Deze vrijdag is het zo ver. Dan start het gezelligste weekend van het jaar: carnaval in Roosendaal. Onder het motto ‘’Da’s m’n Stadje’’ struinen we weer van café naar café en van de Molenstraat naar de Oude Markt. Wil jij absoluut niks missen van deze editie van het carnaval in Roosendaal? Lees verder!

Vrijdag 9 februari: aftrap carnaval in Roosendaal

Deze vrijdag op tijd naar huis of ga je meteen door vanuit de vrijdagmiddagborrel? Carnaval staat namelijk op het punt van beginnen. Tal van horeca heeft haar standaard inboedel dan al ingeruild voor slingers, confetti en natuurlijk een goede geluidsinstallatie. De St. Jan organiseert een groots openingsbal en ook een stukje verder op de Markt bij onder andere de Raatskelder, Bij Moeders en Chagall zal het volle bak zijn. Hos daarom ook op vrijdag mee om het weekend goed in te luiden. Een goed begin is namelijk het halve werk.

Zaterdag 10 februari: sleuteluitreiking

Een spectaculaire opening van het carnaval in Roosendaal is de machtsoverdracht van de burgemeester aan de Hoogheid op het bordes van het Raadhuis. Om 12:55 uur precies ontdoet burgemeester Niederer zich van zijn ambtsketen en gaat in boerenkiel als ”Opper Tullepetaon” door het leven. De Hoogheid ontvangt de sleutel van de stad. Vanaf dat moment pronkt de Tullepetaonse vlag naast het Raadhuis en is de Hoogheid tot het einde van carnaval de burgervader van Tullepetaonestad. Als dat maar goed komt!

Zaterdag 10 februari:  de optocht

Carnaval in Roosendaal bestaat louter uit hoogtepunten. De optocht, ook wel leutstoet genoemd, is een van die hoogtepunten. Deze start om precies 13:11 uur in de Stationsstraat. De reclamestoet is dan inmiddels al een uur onderweg. Via de Markt, Raadhuisstraat, Burgerhoutsestraat, Boulevard, Molenstraat en Bloemenmarkt, maken pracht- en praalwagens een opmars om te finishen op de Markt. Meteen als alle deelnemers gearriveerd zijn, wordt door de Hoogheid de uitslag bekend gemaakt vanaf het bordes van het Raadhuis. Dat wil je toch niet missen?!

foto van Roosendaal24.

Zondag 11 februari: Otobusrellie

Dat de Otobusrellie razend populair is, blijkt wel aan de kaartverkoop. Wie nog wil deelnemen, komt van een koude kermis thuis. De kroegentocht is namelijk helaas al uitverkocht. Met z’n allen in de bus ‘’daansend’’ door Tullepetaonestad, dat is het idee! In deelnemende café’s als de Raatskelder en eindstop Leuttempel Zeelandia zijn er verschillende activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Met je deelnemerskaart maak je ook nog eens kans op mooie prijzen.

Maandag 12 februari: Leutmart

Komt dat zien, komt dat zien, want de maandagmiddag van het carnaval in Roosendaal is traditioneel gezien de middag van de Leutmart. D’n Oogheid, Nar en Sjampetter openen samen de Leutmart om 13:11 uur. Vanaf dan is de Oude Markt een handelsplaats waar kinderen tot en met 12 jaar bij verschillende kramen terecht kunnen voor slechts €1,-. De kramen bieden verschillende spellen en activiteiten en bovendien ontvangen de deelnemers na afloop nog een drankje en wat snoep. Eenmaal, andermaal… Aanwezig!

Dinsdag 13 februari: kiendermiddag

Op dinsdagmiddag om 14:00 uur worden de kinderen getrakteerd op een hoogstaand toneelstuk met hoofdrollen voor de Hoogheid, Nar en Sjampetter. Op de Oude Markt zing je mee met het speciale Kiendermiddaglied. Vanuit hier start ook om 14:30 uur de Kienderoptocht. Alle wagentjes, karren en fietsen staan dan al opgesteld rond de Tullepetaon op de Markt. Na de stoet ontvangt elke deelnemer nog een leuk aandenken aan de Kienderoptocht.

foto van Roosendaal24.

Dinsdag 13 februari: sluitingsceremonie

Dinsdagavond verandert Tullepetaonestad weer langzaam in Roosendaal. Dit vraagt om een waardige afsluiting en dat krijgt het ook. Na een spectaculair voorprogramma met verschillende live-acts, zullen de Hoogheid, Nar en Sjampetter hun waardigheden inleveren om 23.11 uur. Een hossende Oude Markt laat nog voor de laatste keer zien dat Tullepetaonestad hun stadje is. Tot slot wordt het nieuwe motto gepresenteerd en gaat de Tullepetaon weer op stok deze avond. Hier en daar is een traan te zien, maar niet getreurd. Over 283 dagen is het alweer 11-11!

Wil je absoluut geen evenement missen tijdens deze carnaval in Roosendaal. Check dan de evenementenkalender van Stichting Carnaval Roosendaal.